Christelijk
Integratieve
Coachopleiding

Duur
2 jaar
Niveau
HBO (Instroomeis minimaal MBO 4)
Studie-investering
± 15 uur per week
Eerstvolgende start
September 2023
Kosten
€ 5.867
Locatie
Het Brandpunt, Doorn

Informatie Groundwork opleidingen

De CICO is volgeboekt voor studiejaar 2022-2023. Het volgende moment dat je kunt instromen, is september 2023.

Wil jij als professional anderen begeleiden in hun zoektocht naar heelheid? Houd je ervan om mensen te ondersteunen in het ontwikkelen van een gezonde relatie met God, zichzelf en anderen? En wil jij hier je beroep van maken?

De opleiding

De Christelijk Integratieve Coachopleiding (CICO) is een tweejarige beroepsopleiding op HBO-niveau. Tijdens deze opleiding word je toegerust om als coach aan de slag te gaan! Je wordt opgeleid in het geven van integratieve coaching vanuit een christelijk wereldbeeld. Met als doel: anderen te begeleiden in hun zoektocht naar heelheid en hen te ondersteunen bij het (opnieuw) aansteken en aanwakkeren van hun innerlijk vuur.

Na deze opleiding

 • Ben je gecertificeerd coach. Je bent in staat op een professionele manier het coachtraject in te zetten, te begeleiden en af te ronden.
 • Ben je zelf enorm gegroeid. Je hebt zicht gekregen op en leren investeren in je eigen heling en zelfontwikkeling, zowel op persoonlijk als op professioneel vlak.
 • Kun je op een ethisch verantwoorde en professionele manier praktijkvoeren.
 • Versta je je vak. Je bouwt zorgvuldig een relatie met de cliënt, gebaseerd op gelijkwaardigheid en kunt deze professioneel afronden.

De christelijk integratieve coach

Er is een groeiende behoefte aan professionele hulpverlening en coaches die kunnen aansluiten bij (christelijke) cliënten met een holistisch mens- en wereldbeeld. De CICO leidt deze coaches op en biedt je een tweejarige beroepsopleiding waarmee je wordt toegerust om als startbekwaam coach aan de slag te gaan.

Drie pijlers staan centraal

De centrale waarden, leercultuur en theoretische uitgangspunten die we binnen de opleiding hanteren, zijn geïnspireerd op een mensbeeld dat gegrond is in een christelijke visie op menszijn: dat we bedoeld zijn om als kinderen van God tot onze bestemming te komen in deze wereld waar gebrokenheid een onderdeel van is. Die bestemming houdt in dat we steeds meer gelijkvormig worden aan Jezus en in toenemende mate in staat zijn om onvoorwaardelijk lief te hebben. Vanuit dit christelijk perspectief wordt onze gebrokenheid niet ontkend, maar geheeld in Christus.

 1. Integratieve mensbenadering
  We gaan er vanuit dat de verschillende dimensies in de mens – de lichamelijke, psychische, sociale en spirituele dimensie – elkaar beïnvloeden en één samenhangend geheel vormen.
 2. Integratie van psychologische stromingen
  Als integratieve coach zet je de cliënt centraal en bied je op maat gemaakte coaching aan. Je integreert aspecten uit verschillende psychologische stromingen in de therapie die passend zijn voor deze cliënt op dit moment in diens proces. Je zet verschillende interventies integratief in, zodat je de cliënt op psychisch, fysiek en spiritueel niveau daadwerkelijk begeleidt naar gezondheid en groei.
 3. Integratie in de persoonlijkheid en het brein
  Het integratieve karakter van de opleiding komt ook tot uiting in de focus op integratie in de persoonlijkheid vanuit de kennis dat neurologische en psychische integratie leiden naar gezondheid.

De vorm van coaching die je jezelf eigen maakt tijdens de opleiding zet de cliënt in zijn kracht als oplosser van zijn eigen problemen. De coachrelatie en de coach als persoon worden ingezet als instrument. Deze vorm van coaching is gericht op cliënten die in staat zijn om (met hulp) verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen proces.

De opleiding is echt gedegen, dus je krijgt goede theorie. Maar hij is ook heel praktisch: je oefent veel en leert het vak écht!

Annemieke • 10-05-2020

Inhoud van de opleiding

De CICO is een opleidingstraject van 21 lesdagen en zo’n 10 praktijkdagen. Hoe ziet dit traject eruit? Welke leervormen komen aan bod? Hoe doe je praktijkervaring op? En wat is de studiebelasting?

Praktische informatie

De CICO is een tweejarig traject. Het eerste jaar volg je 14 lesdagen en 5 praktijkdagen. Je maakt deel uit van een oefengroep die acht keer per jaar bij elkaar komt. In het tweede semester ga je aan de slag met het begeleiden van eigen cliënten (8 uur), waarnaast 1 sessie werkbegeleiding. Tijdens het tweede jaar volg je minder lessen: 7 lesdagen en 5 praktijkdagen (Let op: de lesdagen tijdens het tweede leerjaar vallen op een andere dag dan de lesdagen in het eerste leerjaar). In het tweede jaar ga je aan de slag met het begeleiden van eigen cliënten (24 uur). Ook volg je een leertherapie traject en kom je weer 8 keer bij elkaar als oefengroep. Aan het eind van deze twee jaar – na het inleveren van je eindopdracht – studeer je af als integratief coach.

Het totaal aan studiebelastingsuren voor de CICO is 1153 uur (41 EC’s). Deze uren worden verdeeld over 2 jaar (536 studiebelastingsuren tijdens het eerste jaar, 617 studiebelastingsuren tijdens het tweede jaar). Verspreid over 40 weken per jaar, zijn dit gemiddeld 14 à 15 studiebelastingsuren per week.

De berekening van deze studiebelastingsuren is uiteraard gebaseerd op gemiddelden. Hoeveel uur jij voor de verschillende onderdelen nodig hebt, is afhankelijk van je persoonlijke leerstijl. Sommige studenten hebben minder uren nodig, anderen zullen er meer tijd aan willen besteden.

Om deel te nemen aan de CICO is het nodig dat je functioneert op HBO-niveau en dat je een vooropleiding op minimaal MBO 4-niveau met succes hebt afgerond (dit hoeft niet perse een opleiding te zijn in de mens- of sociale wetenschappen).

Wanneer je een HBO-vooropleiding hebt is het mogelijk om na het afronden van de CICO over te stappen naar het tweede opleidingsjaar van de Christelijk Integratieve Therapieopleiding (CIT) die Groundwork aanbiedt.

De CICO is geaccrediteerd door de Stichting Keurmerk Beroepsscholingen in de Psychosociale Complementaire Gezondheidszorg (SKB).

Je betaalt voor de opleiding ongeveer € 5.950. Dit zijn alle kosten die je maakt voor de opleiding, leertherapie, supervisie en werkbegeleiding min de mogelijke opbrengsten uit de praktijkuren eigen praktijk. Het nettobedrag varieert dus per student. Voor de exacte kosten van de CICO verwijzen we je daarom naar de studiegids. Daarin staat een gedetailleerd overzicht van de te verwachten kosten per opleidingsjaar. 

Alle informatie over onze opleidingen vind je in de studiegidsen. Vraag de studiegids voor de CICO direct aan!

Persoonlijke advies?

De keuze voor een opleiding is geen kleinigheid. Op deze site en in de studiegids lees je over de ins en outs van de CICO. Kom vooral ook naar een informatieavond om kennis te maken met onze opleidingen en onze mensen. Maar bij specifieke vragen kan het handiger zijn om even persoonlijk wat informatie in te winnen. Twijfel niet: bel of mail ons met jouw vraag. Dan zorgen wij dat je in contact komt met de juiste persoon die jou verder helpt in je zoektocht naar de opleiding die het beste bij je past.

Waarom deze opleiding bij Groundwork?

 • Hoogstaande en erkende opleiding die jou persoonlijk vormt, intellectueel uitdaagt en toerust tot professionele therapeut.
 • Een unieke mix van theologie en psychologie.
 • Je krijgt les en begeleiding van bevoegde en gerenommeerde docenten.
 • Na je opleiding kun je deel uit gaan maken van het Groundworknetwerk van professionele coaches en therapeuten.

Is dit de opleiding die je zoekt?

Vragen over de Christelijk Integratieve Coachopleiding?

Bereikbaar op dinsdag, donderdag en vrijdag tussen 9.00 – 14.00.
🍪
Groundwork maakt gebruik van cookies om jou een optimale bezoekerservaring te bieden en jouw surfgedrag te meten. Pas voorkeuren aan